Седмици наред във великотърновско село стотици кубици питейна вода изтичат заради авария

Републиканският път е наскоро ремонтиран

29.08.2023 | 19:18 Редактор: Искра Ангелова

Във великотърновското село Мерданя на улицата изтичат стотици кубици питейна вода заради авария на водопровод. Екипите на местното водно дружество работят по отстраняване на аварията, но се случва бавно заради ремонтиран главен път и изискването на АПИ да не се нарушава асфалтовата настилка.

Жителите на Мерданя разказват, че аварията е от 17 август. На място работят екипи на ВиК дружеството от Велико Търново.

"Две, три седмици вече тече водата и то много. Направо извира отгоре - питейна вода", възмути се жителят на село Мерданя - Елка Арменчева.

"Водата е скъпа е, мисля, че не е питейна", коментира друг жител на селото - Николай Тодев.

Спуканата тръба била открита трудно, защото е на пътя Русе-Горна Оряховица–Елена, който е с натоварен трафик.

"Предприехме действия за локализиране на аварията през деня, но не успяхме да открием, защото движението е голямо, затова през нощта преслушаме аварията", поясни зам.-управителят на ВиК "Йовковци" - инж. Росен Трифонов.

Републиканският път е наскоро ремонтиран. Според изисквания на АПИ, докато е в гаранция, не може да бъде разкопаван. 

"Проблемът не може да бъде веднага отстранен, защото минава Републикански път Е-58, който нямаме право да разкопаваме без разрешение от АПИ. Последната ни информация е, че пътят е в гаранция от една година и не може да бъде разкопан", подчерта кметът на селото Марин Люцканов.

Вижте повече в репортажа.


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Това стотици кубици ли са Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
К.
преди 7 месеца
Аз да отворя въпроса за с. Джулюница няма ден, в който да няма авария и да се спира водата в 21 век живеем срамота .. Решиш да направиш нещо имаш работа то вода няма трябва да се съобразяваш кога евентуално ще направят аварията ,че да си свършиш работата ... Тръбите стари и се пукат постоянно .. Община Лясковец не взема никакво мнение за с. Джулюница...А на Добри дял и Козаревец ще се сменя водопровода ..Джулюнчени кучета ги яли ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Митко Майстора
преди 7 месеца
Да ви кажа как се определя цената на водата . На входа на населеното място има водомер който отчита колко кубика вода се подава от ВИК дружеството към населеното място . После се изчислява 1 м3 вода колко струва Така че ако ще да тече и два месеца на ВИК ЙОВКОВЦИ не им пука защото водата и от авариите пак ние я плащаме . Сигнализирай за неуместен коментар