Пожарът в Родопите продължава да гори, изпепели над 500 декара гора

Село Хвойна минава на воден режим

28.08.2023 | 22:37 Редактор: Михаела Кирилова
Пожарът в Родопите продължава да гори, изпепели над 500 декара гора

Родопите продължават да горят, техника и доброволци се включват утре в борбата с огъня. Пожарът над село Хвойна вече изпепели над 500 декара борова гора.

8 екипа от 8 горски стопанства от територията на ЮЦДП се включват утре в борбата с огъня. Доброволците ще бъдат водени от горски служители. Очаква се по въздух да се включат и 2 хеликоптера на ВВС от авиобаза "Крумово".


 
Поради тежкия терен днес, пожарните коли не можаха да достигнат до локализирания пожар. След 15:30 часа хеликоптер "Кугър" се включи в гасенето, с 10 захода машината изсипа 15 тона вода върху горящата гора. Военните споделиха, че условията за работа в района на пожара са били изключително сложни поради гъстия дим.

Поради голямото засушаване в района се наложи хеликоптерът да пълни вода от няколко микроязовира край Асеновград и от река Белишка над Лъки. Поради липсата на вода, село Хвойна минава на воден режим, като водоподаването ще се спира през нощта. Два екипа остават да дежурят тази вечер. На този етап няма опасност за жителите на околните населени места.

Снимка: Димо Дичев, ВСС