С радари за 400 млн. лв. МО ще пази родното небе

Целта е да постигнем максимални способности за сметка на оптимална цена, завяи зам.-министър Станимир Георгиев

24.08.2023 | 16:52 Редактор: Елеонора Танева
С радари за 400 млн. лв. МО ще пази родното небе

Проектът за придобиване на нови трикоординатни радари е един от приоритетните за модернизацията на въоръжените ни сили. Тази способност ще повиши информираността за въздушното пространство, която е изключително важна за взимането на адекватни решения. Това каза заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев в приветствието си на първото открито заседание на междуведомствената работна група по проекта на българските Военновъздушни сили (ВВС) "Придобиване на нови трикоординатни радари". На заседанието бяха отворени постъпилите пет оферти от отбранителни компании по изпратеното от българската страна искане за предложение. 

В присъствието на представители на компаниите и на членовете на комисията от различни ведомства, заместник-министър Георгиев подчерта, че един от приоритетите на българското правителство е модернизацията на въоръжените сили, която дълги години е била отлагана. 

"По този проект целта на ръководството на министерството е да постигнем максимални способности за сметка на оптимална цена. В същото време се стремим да бъдем възможно най-прозрачни при провеждането на процедурата", посочи още заместник-министър Георгиев.

Отварянето на офертите се извърши по реда на постъпването им, а именно: „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция).

"Това е основен проект за ВВС, след проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Работата по него започна преди 4 години. Изключително щастливи сме, че днес имаме възможност да отворим офертите на компаниите – производители", заяви пред журналисти председателят на междуведомствената работна група полковник Димитър Георгиев, началник на Щаба на ВВС. 

Основните критерии за оценката са: цена за придобиване и цена за поддръжка, оперативни способности, индустриално сътрудничество, гаранционна поддръжка на радарите.

Обхватът на проекта включва придобиване на 7 нови трикоординатни радари, обучение на личен състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за 5 години. Съгласно получените отговори на изпратените през 2019 г. запитвания за информация, цената за реализация на проекта възлиза приблизително на 400 милиона лева.

Периодът за доставка на радарите е в рамките на 2 години от сключването на договора.

Снимка: Министерство н отбраната