Тагарев обеща в Одеса: До есента пращаме 100 бронетранспортьора от инвентара на МВР

Лятната ваканция на депутатите бави процеса

22.08.2023 | 13:41 Редактор: Елеонора Танева

До началото на октомври е възможно българското решение за подпомагане на Украйна с бронетранспортьори от МВР да бъде ратифицирано от парламента. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на необявено посещение в Украйна.

Той участва в съвместна пресконференция с украинския си колега Олексий Резников в Одеса.

Министър Тагарев декларира българската подкрепа за действията на защита от руската агресия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Страната ни е солидарна чрез политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа. Ангажиментът ни остава непоколебим и се основава на споделени ценности и вековните ни исторически връзки, заяви Тагарев.

"Наистина предложихме над 100 броя бронетранспортьора от съветския дизайн, които са все още в инвентара на Министерството на вътрешните работи и това малко забавя процеса, защото трябваше да подпишем споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано, когато парламентът се върне на заседание през септември. Това вероятно ще е един от приоритетите за сезона. Надявам се до края на септември или началото на октомври ратификацията да мине и след това да се случи действителното прехвърляне", уточни военният министър.

Украинският му колега Резников благодари за оказваната помощ и подчерта тревогата от действията на Русия в Черно море. 

"Ескалацията на напрежението, вследствие на руските провокативни действия за блокиране на украинския износ на зърно, предизвиква голямо безпокойство. Тези действия увеличават рисковете от инциденти и възпрепятстват свободното корабоплаване. Координацията с черноморските ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и нашата осведоменост за ситуацията", уточни Тагарев. 

В Одеса военният ни министър се срещна с представители на българската диаспора и посети база на украинските военноморски сили, където положи цветя на Паметника на загиналите моряци.

Вижте повече в репортажа.


1
4 rate up comment rate down comment 0
агенти
преди 8 месеца
С този министър, все едно, че са ни назначили Олексий Резников за министър на отбраната! Сигнализирай за неуместен коментар