Мария Габриел: Алексей Петров няма роля в съставянето на правителството

Министърът на вътрешните работи мотивирано ще поиска от президента да освободи главния секретар, заяви вицепремиерът

20.08.2023 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Правителството с коментар след вчерашните критики от президента Румен Радев. Вицепремиерът Мария Габриел категорично отрече участието на Алексей Петров в съставянето на правителството и увери, че вратата към Шенген остава отворена за България.

След поредните критики от страна на държавния глава към правителството, вицепремиерът заяви, че институциите трябва да работят обединено против разделението в държавата. 

"След безвремието на служебните кабинети е редно да погледнем фактите. Фактите са, че страната ни вече не е в международна изолация, както беше в последните 2 години. България има приет бюджет със социални политики и увеличения. Сред приоритетите остава и Планът за възстановяване и устойчивост, който е бил забавен от служебния кабинет", коментира Мария Габриел.

Тя отрече участието на Алексей Петров в преговорите между партиите и заяви, че вторият мандат е национално отговорен. 

"Роля в съставянето на това правителство той няма. Правителството се състави по открит, прозрачен начин с ясни ангажименти и ясни съвместни декларации", добави вицепремиерът.

Габриел потвърди позицията на кабинета, че главният секретар на МВР трябва да бъде освободен и заяви, че правителството ясно ще аргументира решението си пред президента.

"Президентът има своите правомощия и той е в правото си да вземе своите решения. За нас е важно да спазим закона и министърът ще изготви подробен и аргументиран доклад с аргументите и мотивите за освобождаването", каза Мария Габриел.

Външният министър заяви също, че страната ни е отправила искане към властите в Дубай за състоянието на Петър Петров, познат като Еврото, след информацията, че е починал от инфаркт в Дубай. Отговор все още няма. Габриел е категорична, че страната ни е изпълнила всички критерии за влизането ни в Шенген и последните криминални събития няма да попречат на евроинтеграцията на България.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)