"Възраждане": Паметникът на Съветската армия съхранява историческата памет на България

От партията на Костадин Костадинов призоваха за спокойно разрешаване на спора около монумента

19.08.2023 | 14:24 Редактор: Юлиан Христов

От "Възраждане" призоваха за спокойно разрешаване на спора около Паметника на Съветската армия.  "Нека не допускаме насилието да бъде инструментът, с който този въпрос да бъде решен", апелираха от партията на брифинг  пред паметника, след като вчера от МВР съобщиха, че четирима души са задържани за това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. 

Деян Николов от "Възраждане" коментира пред журналисти, че трябва да има дебат относно демонтажа на паметника и това е начинът за решаването на въпроса, а не чрез изпращане на провокатори. Призоваваме за спокойно разрешаване на въпросния спор, той е силно обществено значим, отбеляза той.

"Това е паметник, който съхранява историческата памет на България. Този монумент не представлява политиката на Съветския съюз, не представлява сегашната геополитическа ситуация, не е символ на политиката на Русия, а символ на хора, които са дали живота си срещу една идеология – фашизмът" посочи Николов, цитиран от БТА.

"Той съобщи, че вчера от "Възраждане" са поискали среща с вътрешния министър. Отидохме в МВР, бяхме приети, проведохме разговори, за да сведем до минимум опасността при евентуални бъдещи подобни ситуации. Имаме уверението както на министъра, така и на директора на СДВР, че полицейското присъствие в района на паметника ще бъде засилено, особено през тъмните часове на денонощието", коментира Николов. 

Той заяви, че палатките пред монумента ще останат, тъй като това е израз на гражданска позиция. Без значение кой каква позиция защитава, имаме право на сигурност в София, отбеляза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Прав си
преди 8 месеца
Порочната практика да се бори с паметници и заявките за реабилитация на фашизма представляват жалък елементарен опит да се замаскира потресаващата некомпетентност на "управляващата "върхушка. Сигнализирай за неуместен коментар