С викове "Ей, комунисти!" фенове на "Левски" щурмували Паметника на Съветската армия с чукове и димки

Това е организирана политическа атака, твърди Мая Манолова

18.08.2023 | 14:01 Редактор: Юлиан Христов

Около 30 души са щурмували Паметника на Съветската армия в столицата снощи. Те дошли след мача на "Левски" и носили димки и чукове със себе си. Разбутали палатковия лагер, счупили части от паметника и го издраскали с боя, докато викали: "Ей, комунисти!". Те чупят за пореден път плочата на монумента и изписват "Искаме български паметник". 

Нападната е една жена, привърженик на "Възраждане", а един мъж е със счупена скула.

Полицията вече е задържала четирима души за проявата. Засилва се и полицейското присъствие. Очевидци на случая разказват, че по време на инцидента е имало двама полицаи, които дежурят. Но това не е първия път, в който се случва подобен инцидент.

"Крайнодесни формации и националистически формации идваха няколко пъти тук да се опитват да изхвърлят цветята от паметника", коментира един от очевидците.

Мая Манолова заподозря организирана политическа атака.

"Има заплахи от Фандъкова, че ще дойдат тук и ще се справят с тези 4 палатки. Нека да дойде лично. Настояваме политическите партии, които стоят зад тази шпиц команда, да понесат своята политическа отговорност. Йорданка Фандъкова, Трайчо Трайков и областният управител да подадат оставки за насаждане на омраза и разделение", призова Манолова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова протестиращите пред паметника да спазват закона за митингите и събранията на обществени места.

"Те отлично знаят, защото са опитни, че след 22:00 часа не са разрешени протестите, единствено и само от гледна точка на сигурността на хората", каза тя.

Фандъкова заяви, че се подготвя архитектурен план за пространството в Княжеската градина. Но кога ще бъде преместен паметникът - остава загадка.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 8 месеца
Защо са арестувани само фенове на Левски? Защо не арестуваха лyмпeнитe от Майнoлoвия кaтyн? Сигнализирай за неуместен коментар