Борба с огъня: Над 100 дка е обхванал пожарът край Шишманово

От вчерашните 12 команди огнеборци през нощта на огнищата са останали четири

18.08.2023 | 10:07 Редактор: Юлиан Христов
Борба с огъня: Над 100 дка е обхванал пожарът край Шишманово

Над хиляда декара е обхванал пожарът край харманлийското село Шишманово, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково. Огънят в сухи треви, храсти и широколистна гора възникна в ранния следобед вчера.

От вчерашните 12 команди огнеборци през нощта на огнищата са останали четири. В борбата с бедствието се включиха и държавни, и общински лесничеи, и местното население. Силен вятър, високи температури и пресечен терен затрудняваха борбата с пламъците.

Тази сутрин на място са пет екипа пожарникари, уточниха от РДПБЗН. От там се надяват пожарът да бъде овладян в рамките на днешния ден. Няма опасност за населените места.

И днес в сила за региона на Хасково е червен код за висока пожароопасност. Още завчера хасковската пожарна официално предупреди за екстремна опасност от огнени бедствия предвид настъпващия сух и горещ период. Бяха разпоредени и проверки съвместно с полицаи и горски служители за недопускане на пожари. Този летен сезон в региона вече бушуваха няколко големи горски пожара в общините Любимец, Маджарово и Ивайловград, заради които беше обявявано и бедствено положение. 

Снимка: БГНЕС