Над 4 000 абоната остават без парно в Габрово, семейства икономисват и се топлят с тръби

Министър Асен Василев обеща финансова помощ

16.08.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Над 4 000 битови абонати и няколко публични институции ще останат без парно през новия отоплителен сезон, след като "Топлофикация-Габрово" внесе заявление за прекратяване на лицензите си в КЕВР. Тепърва енергийният регулатор ще проверява защо дружеството спира работа. 

Семейството на Марияна Боева се отоплява с парно повече от 30 години. Новината за спирането на топлоподаването през тази зима я сварва неподготвена. 

"Домоуправителят дойде и каза да помислим за климатици, че другата година няма да има", каза тя.

"Казват "има повреда на парното", нямат пари да го оправят", добави Пена Николова.

Много габровци се топлят чрез тръбите, за да плащат само такса "сградна инсталация". "Един радиатор в хола сме пускали, защото спалнята ни е малка, другата стая затваряме, но сме доволни, защото тръбите също са ни топлили", коментира още Марияна.

"Във всяка стая имам по три тръби, топлят, защо трябва да пускам радиатора? Правя малко икономии, защото няма кой да го плаща - моята пенсия няма да стигне", сподели Пена.

"Имам два радиатора, но не ги ползвам, само заради тръбите", посочи Силвия Иванова.

Емблематичният "Дом на хумора и сатирата" е сред институциите, които ползват услугите на "Топлофикация". Парно включват в кабинетите на служителите.

"Това не се случва за първи път, преди две-три години имаше една солидна зима, когато парното спря и тогава трябваше да вземаме бързи решения, с които някак си да се спасим. След последната зима ние съвсем не ги броим от "Топлофикация" за доставчик на топлинна енергия", заяви директорът на музея Маргарита Доровска.

Сред другите стопански абонати в града са поликлиника, спортна зала, детски градини и училища. Министърът на финансите Асен Василев обеща финансова помощ на абонатите в Габрово, която да покрие разликата при отопляването им на ток. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.