7-метрови пламъци стреснаха Бургаско, огънят стигна на метри от къщите

На място остават дежурни екипи на пожарната, тъй като все още има тлеещи огнища

15.08.2023 | 13:35 Редактор: Елеонора Танева

Все още не е напълно потушен големият пожар в Бургаско. 11 екипа на пожарната и доброволци гасят часове наред. Няма пострадали, но са изгорели хиляди декара гора. Хората сами се включиха да гасят, докато очакваха пожарникарите да стигнат до тях. 

Безсънна нощ за жителите на селата Изворище и Брястовец. Огнената стихия достигна почти до къщите. Евакуирани бяха хора, чиито постройки са в непосредствена близост до гората. 

"Към 4:30 часа дойдох. Точно между Брястовец и Рудник до ТКЗС-то - от там тръгна пожарът, това е само фасове! Всяка година е при нас това нещо, ако е умишлено един, два пъти ще е", каза Хюсен Хасан от с. Изворище.

Мехмед Хасан се чуди как ще се справят и призова на помощ доброволци.

Десетки доброволци от съседните села бяха готови да помагат на пожарникарите от Бургас, Сливен и Ямбол. Работата на екипите беше затруднена от силния вятър, който допълнително разпалваше огъня.

"Срещу огъня и водата не може да се устои. Благодаря на тези момчета, които са дошли да ни помагат и да спрем този огън", каза Бетим Ахмед.

На място снощи дойде кметът на Бургас. "Огънят е с 6-7 метра височина, защото гори борова гора в момента. Много е лош вятърът. Вятърът е североизточен и е точно в посока селото. Това е най-опасното, буквално на 30 м от входа на село Изворище", заяви Димитър Николов.

Рано сутринта пожарът беше локализиран, а пътят за Слънчев бряг отворен. На място обаче остават дежурни екипи на пожарната, тъй като все още има тлеещи огнища.

"Пожарът беше основно горски. В един момент имаше опасност за Изворище. Буквално на 200 метра от селото успяхме да спрем пожара. Имаме общо изгорели вчера 2 или 3 вили", уточни директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас - Николай Николаев

Изгорели са 2-3 необитаеми постройки. Една от версиите за огнения Ад е скъсана жица от електропровода, която е запалила хълма. Не се изключва обаче и човешка небрежност, тъй като в този район, до село Изворище, пожар гори за осми път. 

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.