Министър Тагарев: НАТО определи защитата на Черно море като основен приоритет

Той приветства курсантите-випускници на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров"

13.08.2023 | 16:39 Редактор: Вяра Димова
Министър Тагарев: НАТО определи защитата на Черно море като основен приоритет

И днес, както и в миналото, България се гордее със своите морски офицери, които доказват своя професионализъм и качества в съвместни операции и учения. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на курсантите-випускници на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск 2023 "Васил Левски" на Висшето военноморско училище (ВВМУ) бе кулминацията в отбелязването на 144 години български Военноморски сили.

"Вие ще сте командирите, които ще имате честта и отговорността пряко да реализирате съюзническата стратегия и българските ангажименти по укрепването на черноморската сигурност, да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение и да изграждате новите отбранителни способности на военноморските ни сили", заяви още министър Тагарев. 

"През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти, на нарастващо политическо и военно напрежение, военни потенциали и противопоставяне. В резултат на това в последните години Черноморският басейн стана свидетел и на първата от 78 години насам широкомащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи ситуации към страни членки на НАТО. Заради променената ситуация НАТО в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет. Черно море е изключително важно, както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни-членки от региона", настоя министърът на отбраната.

По думите му - това повишава неимоверно ролята и отговорността на Военноморските сили на Република България и налага сериозни инвестиции за ускорената им модернизация и тясна интеграция и взаимодействие с въоръжените сили на другите страни-членки на Алианса.

В приветствието си министър Тагарев подчерта, че ВВМУ е едно от най-успешните български висши училища, с национален и международен авторитет и заслужени официални признания.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Министерство на отбраната