Министър Вътев: Производители се отказват от животновъдство и от зеленчукопроизводство

Подготвяме програма за събирателни пунктове с финансиране, обяви той в Челопечене

12.08.2023 | 10:34 Редактор: Вяра Димова

Държавата в битка с вноса на плодове и зеленчуци. По данни на земеделското министерство, в момента съотношението на борсите е 40 към 60 в полза на чуждата продукция. За да се пребори за нашенското, Министерството на земеделието предприема серия от мерки. Едно от тях - да се мотивират производителите към коопериране. Така ще стигат по-лесно да българския пазар.

Подготвя се програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци. В тях продукцията ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият начин, по който и най-малкият може да стигне до големите супермаркети, обяви министър Кирил Вътев в Челопечене, където откри ловния сезон.

"Подготвяме програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп до пазара. В края на месеца ще завърши проверката", каза Вътев.

"Все повече земеделски производители се отказват от животновъдство и от зеленчукопроизводство, както и на плодове. Още по-тъжното е, че това са хора, които, напускайки този бизнес, не остават в България", допълни той.

Ловът трябва да започва най-рано един час преди изгрев слънце и да завършва най-късно час след залез слънце, припомни министър Вътев. "При сигнал за бракониерство ще бъдем безкомпромисни", заяви категорично министърът на земеделието и храните. Той добави, че бракониерите трябва да са в затвора, а не в регистър - каквото искане отправиха част от ловните дружинки.

У нас имат право да ловуват около 150 000 души с редовни права. 

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: БГНЕС