Министър Цоков: Няма да се прехвърля механично учебен материал от един клас в друг

Ние искаме да се олекотят учебните програми, каза още той

10.08.2023 | 19:25 Редактор: Юлиан Христов
Министър Цоков: Няма да се прехвърля механично учебен материал от един клас в друг

Няма да има механично прехвърляне на учебен материал от един клас в друг - това каза министърът на образованието Галин Цоков по повод предложените от министерството промени в учебните програми по общообразователните предмети от 1 до 10 клас.

Промените са публикувани за обществено обсъждане до 28 август. Според министъра целта на промените е да отпадне фактологическата сложност по дадени учебни предмети.

"Вече в момента получаваме определени мнения, становища от преподаватели, с които ви уверявам, че ще се съобразим. С тези промени на учебни програми не искаме да издаваме и нови учебници. Ние искаме да се олекотят учебните програми от гледна точка на оставяне на повече време да работи индивидуално, да работи екипно, ако трябва. Така че няма да допуснем такива механични качвания или слизания на учебно съдържание", обясни образователният министър.

Със заповед на министър Цоков е съставена работна група, която се обсъжда стандарт за управление на качеството в българското училищно образование.

"Защото точно този стандарт за качество и неговото управление ще ни даде тези механизми, съобразно които ще се определят критерии и индикатори, които да казват коя е качествената работа в училище, какви са качествените показатели, съобразно индикаторите на съответната образователна институция, в работата на съответния учител", коментира министър Цоков, след като връчи почетното отличие на министерството "Национална диплома" на 16 зрелостници, постигнали отличен успех по всички учебни предмети и на държавните зрелостни изпити, както и за успехи в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта, пише БНР. 

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR