Заради липса на банкомат: Жителите на Балван пътуват 17 км до Търново, за да изтеглят парите си

Банките масово закриват ATM устройствата в малките населени места

06.08.2023 | 14:20 Редактор: Михаела Кирилова

У нас все повече села остават без банкомати. Банките масово закриват ATM устройствата в малките населени места, а жителите им трябва да пътуват десетки километри и да теглят наведнъж заплати или пенсии, за да не го правят многократно. Подобна е ситуацията във Великотърновското село - Балван.

Там живеят постоянно 300 жители, но заедно с регистрираните по настоящ адрес надхвърлят 700. В селото няма банкоматно устройство. В магазина на центъра всеки ден по няколко човека питат за банкомат. 

"Има много приходящи хора, които искат да си изтеглят пари, а няма откъде. Много търсят банкомата", каза магазинерът Диана Атанасова.

На много от възрастните хора в селото пенсиите се превеждат по дебитни карти. Те могат да ги изтеглят от Велико Търново, което е на 17 км от селото.

"Когато си получат пенсиите, трябва да отидат до града. Както знаете, билетите поскъпнаха. Едно отиване и връщане до Търново е 7 лв. Наличието на един банкомат би спестило тези средства", коментира кметът на селото Недьо Георгиев. 

Работещите в различни структури в Балван също трябва да теглят пари от съседни градове.

"Освен това общинските служители си получават парите чрез банкови преводи, така че могат също да си получат парите чрез банкомат", каза още кметът.

"Екипът наброява 13 души, от които осем са от селото и от съседното село. Те си получават възнагражденията на банкови карти. Това означава, че те трябва да ходят до Велико Търново или Севлиево, за да си получават парите", сподели управител на Дом за стари хора - с. Балван Веселка Иванова.

Кметът на Балван смята, че банките следва да преразгледат изискванията си за инсталиране на банкомат в населените места, който в момента е за минимум 1000 жители.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Pexels