Жилищното строителство отново тръгна нагоре, ударно наливат бетон във Варна и Бургас

Предприемачите в София и Пловдив са по-сдържани в започването на нови проекти

04.08.2023 | 18:21 Редактор: Юлиан Христов
Жилищното строителство отново тръгна нагоре, ударно наливат бетон във Варна и Бургас

След две поредни тримесечия на спад жилищното строителство у нас отново е тръгнало нагоре през второто тримесечие. То расте чувствително на годишна база във Варна и Бургас, докато предприемачите в София и Пловдив са по-сдържани в стартирането на нови проекти, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между април и юни в България е започнало строителството на 1515 жилищни сгради с 8136 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 924 875 кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради са с 19,1% повече, а жилищата в тях нарастват с 23,3 на сто. Увеличава се и общото им РЗП – с 18,8%.

Жилищното строителство у нас нараства и на годишна база – между април и юни е започнало строителството на 9,1% повече жилищни сгради и на 13% повече жилища спрямо същия период на 2022 г. Общата им застроена площ обаче е останала без промяна.

Миналата година строителните предприемачи трябваше да се справят с рязък ръст на цените на строителните материали и проблеми с доставките заради започналата война в Украйна. Проблемът с повишаването на цените на материалите и нарушаването на веригите за доставка беше започнал още през 2021 г. под въздействието на пандемията от Ковид-19.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR