На родна земя пожарникарите ни разказаха за борбата с огъня в Корфу

Най-голямата награда за тях е удовлетворението от добре свършената работа

04.08.2023 | 14:36 Редактор: Михаела Димитрова
На родна земя пожарникарите ни разказаха за борбата с огъня в Корфу

Модулът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за гасене на горски пожари се прибира от Гърция, където оказа подкрепа за справяне с големите пожари в страната.

"По време на престоя ни в Корфу пожарът беше в много големи размери - около 3000 декара. Обстановката беше доста сериозна, защото пожарът пълзеше към населените места, теренът беше изключително труден - растителността е страшно гъста и с голяма денивелация. Колегите бяха изправени пред едно много сериозно предизвикателното, с което смея да кажа се справиха прекрасно", каза Калоян Дончев, ръководител на българския екип за горски пожари в Турция.

Той посочи, че на този етап пожарът в Корфу е овладян. Дончев уточни, че са прекарали девет дни на острова, гасейки огъня. "Всичко ни беше осигурено. Осигуриха ни настаняване и координация с местните екипи, с които работихме много добре", обясни той.

Дончев добави, че всички служители, които заминават зад граница, са изявили доброволно своето участие в тези екипи.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Александър Джартов съобщи, че всички пожарникари, както и техниката са върнати у нас. Той обърна внимание на факта, че получават и фалшиви сигнали за пожари. "От началото на годината от малко над 26 000 произшествия, на които сме реагирали, лъжливите сигнали са над 1000. Като цяло това са 5%, не са твърде много и голяма част не са злонамерени", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Александър Джартов подчерта, че най-голямата награда, която получават пожарникарите, е удовлетворението от добре свършената работа. 

Снимка: БГНЕС