Повод за гордост! България е първа в света по спечелени златни медали по лингвистика

За успехите е нужно изключително добро логическо мислене, любов към езиците, споделя Константин Георгиев от националния ни отбор

04.08.2023 | 19:02 Редактор: Михаела Димитрова

България е на първо място по брой златни медали по лингвистика за всички времена.

"Чувството е неописуемо. Всъщност затова го правя, защото усещането е невероятно", казва Александър Велинов, който е национален шампион по лингвистика, както и треньор на националния ни отбор по дисциплината.

"Това е класация, направена на базата на статистика. Най-важното е, че България е една от трите държави, които са доста преди всички останали. Ние сме спечелили 23 златни медала за 20 години и това е най-много от всички държави досега", подчертава Велинов.

Константин Георгиев е ученик в 12 клас в Русе и за втори път е част от националния отбор. Той започва да се занимава с лингвистика в 8 клас и постепенно интересът му се засилва.

"Подготовката в България е на много високо ниво. Никога не съм чувствал лингвистиката като някаква тежест, просто забавно. Планирам да помогна за следващата международна олимпиада, която ще е в Бразилия, като там ще участвам като доброволец, също така с каквото мога да помогна на Българското движение за лингвистика и на българския национален отбор", споделя Константин.

Питаме какви качества се необходими, за да станеш победител в олимпиада по лингвистика.

"На първо място се изисква изключително добро логическо мислене, решаване на лингвистични задачи, любов към езиците", обясни Константин.

Александър Велинов благодари на целия екип от преподаватели, бивши и настоящи състезатели и съмишленици за общите усилия, които са ги довели до върха.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.