Ето какво се случва с пренареждането на жълтите павета в София (+СНИМКИ)

На първо място по важност е да се спази утвърдената технология на работа

03.08.2023 | 18:00 Редактор: Тодор Петров

Наредени са около 150 кв. м от жълтите павета на бул. "Цар Освободител" в София при пренареждането, което започна преди десетина дни. Това съобщи заместник-кметът по строителството на Столичната община инж. Ангел Джоргов при проверка на работата на булеварда между бул. "Васил Левски" и ул. "15 ноември", 

"Преди да започне пренареждането, основата е изпитана четири пъти за необходимите якостни характеристики", допълни той, цитиран от пресслужбата на общината. 

"На обекта непрестанно има служители на Столичната община и строителният надзор е непрекъснат. Изискваме и изпълнителят да е с необходимия брой технически ръководители на място и също да упражнява контрол", каза още Джоргов.

На първо място по важност е да се спази утвърдената технология на работа – паветата да се сортират по размер, тъй като са с различна големина, да се редят с малки фуги и с допълнителни профили, обясни заместник-кметът по строителството.

Пренареждането започна, след като промените в технологията бяха одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Новата технология на подреждане на жълтите павета беше изработена от експертна група, в която участваха преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Минно-геоложкия университет (МГУ), инженери и строители.

Очаква се обектът да бъде завършен до средата на септември, когато обичайно трафикът в града става по-натоварен.

Пренареждането на участъка от бул. "Цар Освободител" е за сметка на фирмата изпълнител. Цената на пренареждането на жълтите павета е 206 хил. лв., като до момента Столичната община не приема дейността и не извършва плащания.