Изцеждаща борба с пламъците край Ивайловград: "Ако нещо се обърка, ще стане лошо"

Пламъците на място гасят пожарникари от целия регион

31.07.2023 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

Големият пожар край ивайловградското село Свирачи е овладян. Вчера беше обявено бедствено положение за цялата община. Над 120 огнеборци се борят с пламъците.

Огънят обхвана над 5000 декара смесена гора. Периметърът на пожара е около 6, 5 км.

"В частта, в която има достъп за пожарни коли, пожарът е локализиран, обаче в останалите почти 50% от периметъра е необходимо да се гаси на ръка, тъй като не може да бъде вкарана никаква техника", поясни директорът на РДПБЗН - Хасково - комисар Николай Вълчев.

Пламъците на място гасят пожарникари от целия регион. Изпратени са екипи и от други части на страната. В справянето със стихията са се включили горски служители и доброволци.

"Доброволци има, разбрах за два автобуса от София по 20 човека, както и от Свиленград, от Тополовград също", каза зам.-кметът на община Ивайловград - Кръстю Делииванов.

Използва се и тежка техника за прокарване на просеки, където условията позволяват.

"Ако нещо се обърка, ще стане лошо, защото сме го хванали почти на последните възможни места, на които може да има достъп с хора и техника", допълни Вълчев.

По-късно през деня на край селата Свирачи и Орешино пристигна главен комисар Александър Джартов.

"Колегите са се справили много добре, предвид това, че вчера беше изключително тежко от гледна точка на силния вятър. Напълно не е локализиран. Независимо от всичко, тежката ситуация е овладяна", сподели той.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС