Радев: Необходими са аварийни мерки за привличане на хора в армията

Държавният глава подчерта необходимостта от повече целенасочени инвестиции в системата за национална сигурност

31.07.2023 | 16:37 Редактор: Юлиан Христов
Радев: Необходими са аварийни мерки за привличане на хора в армията

Необходими са екстремни, аварийни мерки за привличане в българската армия на хора с качества, както и адекватни социални програми и условия за тяхната пълноценна подготовка. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск "Васил Левски" - 2023 на Военна академия "Георги Стойков Раковски", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В словото си президентът открои предизвикателства пред въоръжените сили и посочи, че на фона на сложната геополитическа динамика и комплексните заплахи и рискове, отстояването на националните и колективни интереси изисква все по-отговорно поведение и по-сериозна подготовка.

"Огромният проблем, който всички ние заедно трябва да решаваме, е кадровият", подчерта Румен Радев и изрази тревогата си от продължаващия отлив от Българската армия на подготвени офицери, сержанти и войници.

Държавният глава подчерта също и необходимостта от повече целенасочени инвестиции в системата за национална сигурност в условията на военен конфликт в близост.

"Модернизацията е всеобхватен и дълбок процес на трансформация, който засяга всички критично важни компоненти за гарантиране на националната сигурност", заяви държавният глава.

Президентът Радев изрази очакване заедно с фокуса върху големите проекти за модернизация, да продължи интензивната работа по редица по-малки проекти, които обаче имат огромен ефект върху нашите отбранителни способности. Държавният глава призова за по-бързо развитие на високи технологии и тяхното адаптиране и прилагане в системите за наблюдение, разузнаване, комуникация, навигация. Президентът Радев открои и значението на подготовката и способността на командния състав да изгражда бързо гъвкави и ефективни системи за управление и да взима навременни и адекватни решения.

"Вярвам, че обучението във Военната академия "Георги Стойков Раковски" ще ви помогне да се изграждате и утвърждавате като високоподготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Да продължите да повишавате оперативната съвместимост с нашите съюзници, да градите съвременни отбранителни способности за надеждна защита на Отечеството", каза държавният глава на випускниците и изрази увереност, че те ще останат верни на призвание си - да служат предано на своя народ и Родина. Президентът се обърна и към завършващите петима военнослужещи от Република Северна Македония, като подчерта, че дипломирането им в България е част от усилията за изграждане на добросъседство, приятелство и сътрудничество между нашите страни.

Румен Радев изрази благодарност към преподавателския състав и ръководството на военното училище за това, че отстояват и развиват славните традиции на академията и ги съчетават с най-новите тенденции в образователната сфера.

На церемонията дипломи и назначения на длъжности получиха трийсет и трима офицери, обучавали се в магистърските специалности "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" и "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво". Президентът Румен Радев връчи дипломите на първенците на випуска полковник Диана Янева и капитан III ранг Венцислав Вълев.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава