Ивайловград обяви бедствено положение заради пожара край с. Свирачи

Съществува опасност пожарът да премине и в съседните землища

30.07.2023 | 20:46 Редактор: Юлиан Христов
Ивайловград обяви бедствено положение заради пожара край с. Свирачи

Кметът на община Ивайловград обяви бедствено положение на територията на цялата община Ивайловград, във връзка с възникналия край село Свирачи пожар.

До приключването на бедственото положение, се забраняват извършването на всякакъв вид земеделска дейност, със земеделска и неземеделска техника в горски и земеделски територии.

На 30 юли, в ранните часове на следобеда, възниква пожар на територията на землище село Свирачи, община Ивайловград. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Поради изключително високите температури и силни пориви на вятъра, пожарът се разраства и обхваща землище Орешино, община Ивайловград. Динамичната обстановка, пресечния терен и липсата на горски пътища допълнително възпрепятстват гасенето на пожара, пише "Фокус".

Към настоящия момент са засегнати около 5 000 дка. широколистни гори и храсти. В гасенето на пожара са се включили над 100 човека, 10 пожарни автомобила, екипи на пожарната от РС ПБЗН - Ивайловград, Хасково, Свиленград, Харманли, Симеоновград, Димитровград, Крумовград, Тополовград, Смолян, служители на Държавно горско стопанство – Ивайловград, доброволци, служители на МВР, Общината и Доброволното формирование.

Областният управител на област Хасково Гинка Райчева е поискала да бъде осигурена тежка техника от "Мини Марица-изток" ЕАД и помощ от военните.

Съществува опасност пожарът да премине и в съседните землища, където теренът е изключително пресечен, трудно достъпен за механизирана техника.

Кадър: Ивайловград/Facebook