Гешев: Идва времето на недосегаемите от закона крадливи политици, ако променят Конституцията

С предложенията на практика се елиминира изцяло неговата фигура

30.07.2023 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
Гешев: Идва времето на недосегаемите от закона крадливи политици, ако променят Конституцията

Бившият главен прокурор коментира законодателните промени, свързани със съдебната власт.

"В представения общ законопроект на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС светините ни вече не присъстват. Остана окончателното овладяване на прокуратурата от политиците", написа Гешев в профила си във Facebook.

По думите му се пристъпва към противоконституционното заличаване на правомощията на главния прокурор.

"Предлага се той да не може да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на прокурорите. Така на практика се елиминира изцяло неговата фигура, без формално да се заличава от основния ни закон. Тоест имаме главен прокурор без правомощия. Очаквам и предложения за президент без правомощия, правителство без правомощия и парламент без правомощия. И накрая, както са тръгнали, да закрият държавата.

Пореден правен абсурд, дължащ се на безскрупулност и некомпетентност. Драстичното орязване на правомощия на съдебната власт, каквото е всъщност заличаването на правомощия на главния прокурор, е в компетентността на Велико народно събрание.

Народните избраници явно мислят, че са безконтролни и могат да правят всичко, което искат, без значение от последствията за България. Ако предложенията за промени в Конституцията станат факт, идва времето на недосегаемите от закона крадливи политици", пише в позицията си Иван Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)