"Игра на демокрация": Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочи изследване

Президентът е определен като добър политик от 53% от анкетираните

29.07.2023 | 11:36 Редактор: Юлиан Христов

Усещането, че демокрацията е заменена от игра на демокрация (силно деформирана "представителна демокрация") дава отражение на изборните нагласи в страната, сочи проучване на социологическата агенция "Медиана".

Продължава нарастването на партията "Не подкрепям никого!", която вече е пета "политическа сила" с ясна тенденция скоро да се бори за влизане в тройката. Най-тежък е ударът върху номинално управляващата коалиция ПП-ДБ, която е вече на 5,3% след некоалиционния се "младши" партньор – ГЕРБ. Острата опозиционност на "Възраждане" и ИТН продължава да им носи политически дивиденти, като "Възраждане" е вече само на 2.6% след управляващата ПП-ДБ, показват изводите от проучването.

Сред партиите под 4%-та бариера са забележими "Български възход" (2.5 %), "Левицата" (2.1%) и новата формация (политическа заявка) на Иван Гешев "Справедливост за България" (1 %).

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства. 

Сред политиците президентът Румен Радев се ползва с най-високо доверие като "добър политик". Това са посочили 53% от анкетираните. След него се нареждат Бойко Борисов с 29%, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова с по 23%, Слави Трифонов с 18% и Кирил Петков със 17%.

Проучването изследва и нагласите за въвеждането на еврото, агресията на Русия в Украйна и опасността от световна война. 

Повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война, отчитат резултатите от изследването. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде въвлечена) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население - 47%.  

23,3 % от анкетираните биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. Следват "Продължаваме промяната - Демократична България" с 18%, "Възраждане" - с 15,4%, ДПС - 12,9%, БСП - 9% и ИТН - 5,4%.

Снимка: Медиана