Светлина в тунела след промените в закона за домашното насилие? Жертвите живеят в срам

От началото на 2023 г. смъртните случаи вече са над 10

28.07.2023 | 20:13 Редактор: Михаела Кирилова

След няколко годишни борби от страна на близки на жертви на домашно насилие и правозащитни организации, промените в закона бяха приети от Народното събрание. 

Кристина, Анита и Пепа са само част от жените, загубили живота си в следствие на домашно насилие от началото на тази година. По данни на правозащитната организация "Български хелзинкски комитет" през 2022 г. са убити най-малко 26 жени, а от началото на 2023 г. смъртните случаи вече са над 10. 

Юлия работи във фондация "Пулс", която от 24 години защитава жертвите на домашно насилие.

"За тези вече 15 години, в които работя във фондацията, съм виждала много ужаси. Виждала съм пребити жени, с рани от порязване, деца, които се събуждат и пищят, и се страхуват за себе си и за майките си", сподели Юлия.

Според статистиката на Национална полиция през изминалата година са образувани 845 производства за такъв тип престъпления. А за първата половина на тази година те са 578. Най-често са за неизпълнение на заповед за защита, телесна повреда и закана за убийство. 

"Жените, които идват тук, често са с риск за живота. За съжаление, в България няма много места като това, където хората да получат денонощна подкрепа. Да преодолееш последиците от насилие не става с вълшебна пръчка. Това е дългосрочен процес", категорична е Юлия.

А подкрепа е нужна, защото жертвите живеят в страх дълго време, след като ужасът приключи.

Според Юлия промените в закона внасят светлина в тунела, но е нужна повече работа на терен с жертвите и повече центрове за защита в градовете в цялата страна. 

"Настоящите промени са малка стъпка напред. Досега жените имаха 1 месец да сигнализират, вече са 3. Много често пострадалите живеят в срам и страх от случилото се и е нужен кураж. Ако вие или ваш близък се припознае в казаното до тук, не сте виновни. Потърсете помощ, има кой да ви чуе", призова тя.

Вижте повече в репортажа.