Военни и тежка техника влязоха в битката с пламъците в Хасковско, дъжд им помогна в някои райони

Между селата Дъбовец и Шейновец гори смесена гора с площ от 4 000 дка

27.07.2023 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Бедственото положение в област Хасково остава в сила. Военни и тежка техника се включиха в гасенето на пожарите. Най-опасният - този между селата Сусам, Татарево и Гарваново, е вече овладян. Все още обаче с пълна сила гори пожарът в село Дъбовец.

Втори ден огнеборци, горски служители, военнослужещи и доброволци се борят с огнената стихия в Хасково. Всички огнища са вече локализирани, с изключение на големия горски пожар в Източните Родопи.

"Щабът съобщава за подобряване на ситуацията, но не и за прекратяване", коментира областният управител на Хасково - Гинка Райчева.

Между селата Дъбовец и Шейновец гори смесена гора с площ от 4 000 дка. Теренът е трудно достъпен, затова е ангажирана тежка военна техника.

"В момента температурите са доста ниски, това подпомага значително нашите действия. Допълнително сме привлекли булдозери да направят просеки, така че пожарът да бъде локализиран", поясни директорът на ГД ПБЗН ст. комисар Александър Джартов.

"Допреди да започне работа булдозерът работа - реагирахме на отделни огнища, без да има тактическа мисъл", каза директорът на РДПБЗН Николай Вълчев.

В хасковското село Гарваново, където огнената стихия вече е овладяна, имаше опасност пламъците да стигнат до къщите на хората.

"Събрахме се хора към 50 човека, гасихме с лопати, пожарни, цистерни", сподели жителят на селото Георги Йорданов.

"Бях много притеснена, защото къщата ми беше съвсем близо до огъня", каза Лиляна Чанова.

Още снощи стихията е овладяна. А тази сутрин над селото се изсипа и проливен дъжд.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бончо!
преди 8 месеца