"Гасихме с лопати, огънят беше до къщата": Продължава борбата с пламъците в Хасковско

Огънят в село Гарваново вече е потушен

27.07.2023 | 13:44 Редактор: Михаела Димитрова

Остава бедственото положение в Хасковска област, където поредно денонощие огнеборци се борят със стихиите.

Борбата с огнените пламъци в село Гарваново продължава повече от 12 часа. Наложи се пожарникари и доброволци да гасят на ръка. Огънят в селото вече е потушен. За това е спомогнал проливният дъжд, който се е изсипал тази сутрин.

"Събрахме се хора, към 50 човека, гасихме с лопати, пожарни, цистерни", коментира Георги Йорданов, който е жител на селото.

"Бях много притеснена, защото огънят беше съвсем близо до къщата ми", сподели Лиляна Чанова. "Добре, че нямаше вятър, беше поутихнало и така отървахме се", каза друг жител на село Гарваново.

В триъгълника между Сусам, Татарево и Гарваново са изгорели между 20 и 30 000 дка площ. Други два пожара обаче продължават да вилнеят на територията на Хасковска област. Те са край село Дъбовец, община Любимец и в землището на маджаровското село Румелия.

"Другите са в силно пресечени терени и заради вятъра са обхванали голяма площ, но има изпратена тежка техника, която е пристигнала вчера", заяви областният управител на Хасково - Красимир Ангелов.

Екипи от шест области на страната се включиха в гасенето на огнищата в Хасковско, военнослужещи и десетки доброволци също. Обявеното бедствено положение в областта остава в сила. Екипи на пожарната и горското стопанство остават на място да следят ситуацията.

Вижте повече в репортажа.