Реалността в Търново: Дълъг воден режим и скъпа вода по магазините, ако изобщо я има

На някои улици водоподаването се спира за около 10 часа на ден

26.07.2023 | 18:47 Редактор: Тодор Петров

Ситуацията с високите температури в различни точки на страната следим през целия ден. На места се борят не само с горещините, но и с безводие.

Енвер Шишков живее от 10 години в Берлин. Работи във фирма, която поддържа метрото. Прибрал се преди няколко дни в родната си къща във Велико Търново и като останалите си съседи е на воден режим.

"Всеки Божи ден нямаме вода! Пълним бутилки с вода, живеем в 21 век, това нещо не е нормално! В тези горещини не можем да се изкъпем, отиваме в приятели да се изкъпем. Дошли сме на почивка и отиваме да се натрапваме на хора за баня! По пет-шест часа няма вода в тези горещини, по магазините не остана вода", оплаква се Шишков.

На някои улици водоподаването се спира за около 10 часа на ден. 

От сутринта от 7 до вечерта до 20 няма! Вечерта перем след 20", алармира Яшар Ибишев.

Подмяната на водопровода се налага заради изпълнението на мащабен трансграничен проект България- Румъния на община Велико Търново, който включва рехабилитация на пътната мрежа и изграждане на два нови моста на р. Янтра. Водопроводът е на повече от 60 години, казват от фирмите на обекта. 

"Проблемът е, че тръбата е много остаряла, по една авария на ден, тя е много остаряла и дори да не я докачи багерът, тя е много корозирала. Трябва да се подмени тръбата, това правим в момента", обясни Николай Милаковски.

Възложител на ВиК ремонта е община Велико Търново, а парите за него са осигурени целево от държавата.

Вижте повече в репортажа.


3
2 rate up comment rate down comment 0
От Ресен
преди 8 месеца
Съгласен съм с господин Копаранов, местната власт се опотва да прокара проект за 4 милиона вместо дс реши проблема на хората. Не се накрадиха в тая търновска община и на местните избори ще си проличи Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Устат Блендер
преди 8 месеца
А да не би да са ИНТЕРНЕТови тръбите?!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Петър Копаранов
преди 9 месеца
В Ресен общ. Търново също сме на жесток воден режим. Има вариант за бързо и евтино подмяна на старите интернитови тръби, по метода нова тръба се вкарва в съществуващата. Понеже е значително по-евтино не го прилагат?! Искат проекти за много пари. Сигнализирай за неуместен коментар