Хасково бори жегата с водна арка в центъра, мият улици и пешеходни зони

Общината постави водна арка в центъра на града за разхлаждане

26.07.2023 | 13:48 Редактор: Михаела Кирилова

Вчера синоптиците отчетоха рекордната температура от 39 градуса в Хасково. И днес прогнозите са за големи горещини, като се очаква температурите да надминат вчерашната. Очаква се температурите в днешния ден да достигнат и дори да подминат 42 градуса. В 10 часа сутринта температурата в Хасково бе 32 градуса.

"Хасково е изключително топъл град", отбеляза Диана Гераскова. 

Само преди дни, за да се справи с жегите, община Хасково постави водна арка в центъра на града, под която хората непрекъснато минават. Кметът на община Хасково Станислав Дечев сподели, че идеята е взаимствана от съседни европейки държави.

За да разхладят гражданите, друга предприета мярка в града е по-честото миене на улици, булеварди и пешеходни алеи. 

"Важно е днес особено в по-горещите часове хората да си седят вкъщи и да пият повече вода", каза кметът Станислав Дечев.

Специалистите също препоръчват да избягваме да сме навън в обедните часове, да приемаме достатъчно течности и да консумираме по-лека храна.

"Трябва да се пазят всички, не само децата и възрастните. Високите температури често се неглижират от младите и се случват инциденти. Жегата крие риск от инфаркти, инсулти, хипертонични кризи", коментира специалистът по вътрешни болести д-р Николай Колев.

Горещата въздушна маса дойде в България в началото на юли от Северна Африка. Явлението се нарича Иберийска пещ. Тази нощ се очаква захлаждане. Според синоптиците през страната ще премине студен атмосферен фронт и температурите бързо ще се понижат. Това ще бъде съпроводено с краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Вижте повече в репортажа.