Опасно време! В над 50 общини температурите ще надхвърлят 40 градуса

Червен код е обявен за 7 области на Централна и Югоизточна България

26.07.2023 | 07:18 Редактор: Михаела Димитрова

Опасно горещо ще бъде времето днес. Предупреждение от трета степен - червен код, е обявен за 7 области на Централна и Югоизточна България, както и в област Русе.

Според последните данни на Националния институт по метеорология и хидрология, обявеният червен код означава, че в над 50 общини се очаква температурите днес да надхвърлят 40 градуса. Най-хладно ще бъде в Западна България, но и там стойностите ще са над 35 градуса.

Привечер температурите ще спаднат, като прохладата ще дойде с гръмотевични бури в западната част на страната, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

В сряда минималните температури ще бъдат от 20 до 24 градуса. Преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед ще се развиват купести облаци над планините в Северозападна България. Там се очакват валежи и гръмотевични бури през нощта срещу четвъртък. Максималните температури в населените места ще бъдат от 36 до 41 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Късно през нощта ще превалява и прегърмява. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 30 до 34 градуса. По Северното Черноморие морската вода е с температура 26 градуса, а по южното - 27 градуса.

Над планините ще има разкъсана облачност. В Стара планина ще превали и прегърми. Над 2500 м температурите ще бъдат до 15 градуса, а на 1500 м около 22.

В четвъртък ще бъде ветровито с нова порция по-хладен въздух. Чувствително ще се понижат температурите. В петък и събота ще бъде предимно слънчево с повишение на дневните температури. В неделя следобед ще превалява в Северозападна България.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Гледайте цялата прогноза във видеото.