Един на 20 българи е жертва на кибепрестъпление, масово не знаем как да се защитим

58% са готови да минат подготовка по киберсигурност

25.07.2023 | 19:50 Редактор: Юлиан Христов
Един на 20 българи е жертва на кибепрестъпление, масово не знаем как да се защитим

Близо половината от обществото ни смята, че родителите носят основната отговорност за сигурността на децата в интернет, сочи проучване на "Тренд" по поръчка на Съюза за стопанска инициатива.

Според данните българинът масово не знае кои институции у нас отговарят за киберсигурността (69%), а при кибератака би им гласувал доверие почти колкото на близките и приятелите си.

Изследването обобщава общата информираност на обществото относно киберсигурността, мерките за сигурност на българина в онлайн пространството, запознатостта на обществото със заплахите и рисковете в интернет и превенцията на киберпрестъпленията.

Ниското ниво на осведоменост на българина по въпросите на киберсигурността се допълва от висок процент на непознаване на отговорните институции. Получените данни са важни за формирането на ясни послания и политики от страна на държавата.

"Всеки 20-и българин е жертва на кибепрестъпление. Те са потърпевши именно защото не са осведомени как да се предпазят и често дори не го осъзнават“, заяви комисар Владимир Димитров - началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Той разказа, че ежедневно получават средно около 30 сигнала за близо 15 различни видове кибепрестъпления.

Снимка: Pixabay