ГДБОП разби организирана престъпна група, източвала карти на турски граждани

Заловени са двама, а трети е обявен за издирване

08.06.2023 | 14:42 Редактор: Михаела Димитрова
ГДБОП разби организирана престъпна група, източвала карти на турски граждани

ГДБОП разби организирана престъпна група, занимавала се с киберпрестъпност. Операцията е извършена на територията на областите Разград и Силистра, в периода 6-8 юни, съобщиха от пресцентъра на МВР. Извършени са претърсвания на два домашни адреса, като са проверени общо шест.

Иззети са над 20 банкови карти, чужди документи за самоличност, десетки мобилни телефони, на които са установени вписани акаунти на различни лица в приложения за мобилно банкиране в турски банки, компютърни конфигурации с документирани множество финансови трансфери на големи парични суми, над 100 000 лв., както и вещи и предмети, имащи отношение към предмета на разследването.

В хода на разследването е установено, че групата е действала съгласно изградена стройна и йерархична организация, използвайки мрежа от финансови "мулета" с цел прикриване на престъпната си дейност, както и изпиране на паричните средства.

Според събраните данни, чрез създаване на множество профили в социалните мрежи, участниците в схемата осъществявали първоначален контакт с жертвите - най-често чужди граждани, които впоследствие бивали въвеждани в заблуждение за евентуална връзка със създателя на профила и провокирани да създават файлове с интимно съдържание със свое участие, информира dnes.bg.

След това престъпната група започвала да изнудва жертвите да превеждат големи финансови средства, за да не бъдат разпространени позорящите ги файлове в интернет пространството.

За срок до 24 часа са задържани две лица, техен съучастник е обявен за национално издирване. Работата по документирането на случая продължава.

Снимка: pixabay