Опасно горещо време в цялата страна, температурите стигат 40°

Оранжев код е обявен в 10 области

22.07.2023 | 07:32 Редактор: Вяра Димова
Опасно горещо време в цялата страна, температурите стигат 40°

В събота ще е предимно слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина - до умерен. Максималните температури ще са между 35° и 40°, София - около 35°. Това съобщават от НИМХ.

Оранжев код за опасно високи температури е обявен в 10 области на страната, а в останалите е в сила жълт код. Най-горещо ще бъде в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе и Силистра.

В планините времето ще е предимно слънчево. Ще се развива купеста, след обяд купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°, предаде "Фокус".

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър юг-югоизток, който до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад. Максималните температури ще са 30°-33°. Температурата на морската вода е 25°-28°.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: pixabay