Германска туристка изпадна в мозъчна смърт, семейството ѝ дари органите за нуждаещи се у нас

"Спартан" прелетя от София до Варна и обратно, за да помогне за донорската ситуация

20.07.2023 | 10:17 Редактор: Елеонора Танева
Германска туристка изпадна в мозъчна смърт, семейството ѝ дари органите за нуждаещи се у нас

Нова донорска ситуация у нас.

50-годишна чуждестранна гражданка, постоянно пребиваваща в Германия, по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт.

"Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи", обясни началник на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство проф. д-р Вилиян Платиканов. След дълги документални процедури на международно ниво вчера бяха експлантирани двата бъбрека и черен дроб в операционните на УМБАЛ "Св. Марина" – Варна.

Самолет C-27J "Спартан" с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването.

Самолетът е излетял за летище Варна на 19 юли в 17:28 часа.

"Машината беше подготвена за полет от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев. На борда на самолета бяха два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ "Александровска", които бяха превозени по маршрута София - Варна - София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. В 23:58 часа снощи самолетът кацна обратно на летище Враждебна", уточняват от МО.

Снимка: БГНЕС