"Вдигаш дозата и спираш да дишаш": Експерт обясни как действа модерната дрога убиец

Фентанилът се използва като силно обезболяващо в медицината

19.07.2023 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

Държавата в борба с нов вид наркотик. Според данни само през последните седмици има десет смъртни случая във Варна след употреба на фентанил. Правителството създава координационен механизъм за борба срещу организираната престъпност, вноса и разпространението на наркотици

Фентанилът се използва като силно обезболяващо в медицината. Експерти по наркотични вещества предупреждават, че примесването му с хероин, кокаин или метамфетамин създава смъртоносен коктейл. 

"Проблемът с нелегалната употреба, независимо чист или примесен с хероин, дава при някои хора много бърз и внезапен парализ на дишането. В това отношение той е много по-опасен от хероина. Малко вдигаш дозата и просто спираш да дишаш", обясни експертът по наркотични вещества Юлиян Караджов.

Основните производители на фентанил са големите химически лаборатории в Китай и Индия. Този вид синтетичен наркотик е предпочитан най-вече заради ниската си цена.

"Един пакет, ако го прекарате през граница, е еквивалентен на 50 пакета хероин. Един пакет винаги ще прекарате по-лесно, отколкото 50", каза още Караджов.

Вече има данни, че опасната субстанция е влязла и на български пазар, след като са регистрирани няколко смъртни случаи във Варна след употреба на хероин примесен с фентинал. Затова правителството сформира нов координационен механизъм, чрез който да се бори срещу разпространението на наркотиците.

"Фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, така че да се опитаме да се справим с този огромен проблем. Фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители", уточни премиерът акад. Николай Денков. 

От Агенция "Митници" признават, че често са залавяли веществото при опит за нелегален внос в страната. 

"Последните една-две години имаме задържания на фентанил за разлика от предишните години, тъй като този тип наркотично вещество не се използваше в България", съобщи началник отдел "Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов.

Експертите са скептични, че новият координационен механизъм ще доведе до по-добри резултати.

"Мерките на държавата обикновено са тъпи. На границата никога не се залавя повече от много малък процент в никоя страна по света, това е невъзможно. В тази превенция, която държавите прави, има много лъжи. Целта на превенцията е не да обяснят на младите, а да им покажат колко много прави държавата за тях", коментира Юлиян Караджов.

Доклад на Европол от началото на месеца показа, че Европа е изместила Съединените щати като основен пазар за трафик на наркотици. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ангел
преди 9 месеца
Фентанила е твърде отдавна известен на наркоманите и наркодилърите в България и Европа. Ползва се за разреждане на хероина от десетки години, както и парацетамола. Няма нищо ново и модерно в тази химия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Питам
преди 9 месеца
Фентанил или Фентинал?В статията го има и по двата начина написано. Сигнализирай за неуместен коментар