Новият наркотик е засечен по морето, убил е 10 души само за седмица

За сега дрогата е засечена във Варненско с високо съдържание на фентанил

19.07.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Кирилова

Нов вид синтетична дрога е отнела живота на десетки само за последната седмица по морето. Затова институциите обединяват усилия срещу вноса и разпространението на наркотици, обяви премиерът на днешното правителствено заседание.

В новия координационен механизъм за борба с разпространението на наркотици ще участват МВР, ГДБОП, Агенция "Митници", МОН и Министерството на електронното управление. Целта е да се противодейства на разпространението на наркотици както по физическите канали, така и на продажбите в онлайн пространството. 

Засега новият наркотик е засечен във Варненско, той с високо съдържание на фентанил. Според неофициални данни 10 души са загубили живота си от тази дрога през последната седмица.

"Има нов вид синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с други наркотици. Вече се е появил и в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа. Обсъдихме темата с вътрешния министър и от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотици, за да се опитаме да се преборим с този огромен проблем", каза премиерът Денков.

Той поздрави МВР за противодействието на нелегалната миграция. Само за последните 24 часа са спрени 805 души да преминат от турска страна, а във вътрешността на страната са задържани 105 нелегални мигранти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Pexels