Тагарев: Имаме проблеми с поддръжката на МиГ-29 и ремонта на двигателите

Фирмата "Терен" е спечелила процедурата, но се е отказала, обяви той

19.07.2023 | 15:57 Редактор: Вяра Димова
Тагарев: Имаме проблеми с поддръжката на МиГ-29 и ремонта на двигателите

"Имаме проблеми с поддръжката на МиГ-29. Ние ще разчитаме на самолетите МиГ-29 дотогава, докогато дежурството може да бъде поето от F-16", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването му в Комисията по отбрана към НС.

Той каза, че самолетите МиГ-29 се поддържат с усилия, но двигателите им не могат да бъдат поддържани така. "Надяваме се да имаме възможност да сключим договор за ремонт на нашите двигатели", каза той и уточни, че това ще ни позволи да използваме самолетите си за по-дълъг период от време.

Министърът на отбраната обясни, че е имало две процедури по отношение на поддръжката на МиГ-29 - едната била за закупуване на двигатели, но не нови, а такива, отговарящи на изискванията, а втората процедура била за ремонт на нашите двигатели.

Тагарев каза, че фирмата "Терен" е спечелила процедурата, но се е отказала, като това е решение на борда на фирмата и вероятно е взето въз основа на оценка на риска, пише БГНЕС.

"Има проблеми с намирането на военнослужещи на всички равнища", призна министърът и добави, че ще се радва между първо и второ четене при разглеждане на бюджета да се гласува увеличение на заплащането на военнослужещите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
2 rate up comment rate down comment 0
Грешиш
преди 9 месеца
Тагаренко, увеличение на заплатите няма да помогне. Никой няма да се жертва за твоите пари и желание да се харесаш на посолството. Не си прави илюзии! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Споко
преди 9 месеца
И сега сме им противници, понеже сме много "умни" да се бутаме във войната. А как ще си укрепим източната граница, като нямаме армия, а оръжието на армията е в Украйна, е въпрос с повишена трудност. Как ли се докараме до това положение-от "морални" съображения и евроатлантизъм ?Ако не бяхме съюзник на Украйна, въпреки волята на мнозинството, може би нямаше да сме в тази ситуация. Всъщност, нали НАТО ни пази,от руски ракети ли ви е страх? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
Гъдю
преди 9 месеца
Укрепвайте източната ни граница край морето.Днес 400-500 км са нищо за съвременните оръжия, самолети и кораби.Яли сме им попарата през ПСВ,когато руснаците стрелят по Варна,Каварна и Балчик с оръдия от корабите им.Тогава сме противници в тази война,а сега руснаците ни обявиха за неприятелска страна и спряха газа,сякаш нямаме договори.Така че,укрепвайте я и толкоз-нямам им вяра. Сигнализирай за неуместен коментар