Вкарват педофилите в регистър, работодатели могат да отказват да ги наемат

Порталът ще се поддържа от МВР, достъпът ще е безплатен

19.07.2023 | 14:28 Редактор: Елеонора Танева
Вкарват педофилите в регистър, работодатели могат да отказват да ги наемат

Депутатите приеха окончателно Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. С промените работодатели ще могат да отказват да наемат осъждани педофили, когато дейността им ще е свързана с деца.

Народното събрание прие предложение на Петър Петров от "Възраждане" за създаване на Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и на Национален регистър за случаите на педофилия. Регистърът ще е част от информационната система. Той ще съдържа данни за случаите на сексуално посегателство над деца, по които има постановени присъди, данни за извършителите, вида престъпление.

Порталът ще се поддържа от Министерството на вътрешните работи, като достъп до него ще имат Министерският съвет, общините и местната администрация, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, общинските комисии за детето, Народното събрание и съдилищата. Достъпът ще е безплатен, информира "24 часа".

Работодателите, извършващи дейност с непълнолетни и малолетни, ще са задължени да изискват справка от Националния регистър на случаите на педофилия и ще имат право да не наемат работник на трудов или граждански договор.

Снимка: Pixabay