Искат спешни и дълготрайни мерки срещу набезите на мечките

Животните постоянно сменят местообитанието си

19.07.2023 | 12:54 Редактор: Искра Ангелова
Искат спешни и дълготрайни мерки срещу набезите на мечките

Регионалният съвет по опазване на горите, дивеча и рибата поиска провеждане на дискусия на национално ниво с участието на Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите и Националното сдружение на общините, на която да бъде намерено решение с дълготраен ефект по проблема с мечките.

Многобройни са сигналите за поява на кафяви мечки в населените места на общините Априлци и Троян, както и в някои ловешки села. Животните постоянно сменят местообитанието си и слизат все по-близо до населените места и не изпитват респект от хората, които пък са доста изплашени.

От вторник е поредният случай от Априлци, при който мечка влязла с малко мече в двора на къща. А преди две седмици в троянското село Добродан така наречената габровска мечка се затворила в обор и извеждането ѝ оттам било изключително трудно и продължително.

"Осъзнавам сериозността на положението, затова областната администрация ще предприеме навременни действия, които да имат и последващо решение", коментира областният управител Виктор Стойчев, цитиран от "24 часа".

По време на разискванията кметове и представители на горските стопанства поискаха спешни и превантивни мерки. Да бъде създадена адекватна стратегия и план за управление, стопанисване и регулиране на вида кафява мечка, съобразно нормативната уредба, която да не остане на хартия, а да бъде реално действаща. Да се изготви методика за установяване на числеността на кафявата мечка и измерване на плътността й на единица площ.