Нинова пита енергийния министър за корупционна схема в служебния кабинет

Лидерът на БСП смята, че частна фирма се е облагодетелствала с 2 млн. лв.

18.07.2023 | 21:13 Редактор: Юлиан Христов
Нинова пита енергийния министър за корупционна схема в служебния кабинет

"Имате ли информация за оказван натиск върху служители на Министерството на енергетиката за оказван натиск да променят подадена цена и прикривате ли корупция в служебния кабинет на Радев?"

Тези въпроси отправи към енергийния министър Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол днес. 

По думите ѝ първият важен въпрос е има ли енергийният министър информация за оказван натиск върху служители в министерството на енергетиката  да променят подадена цена. 

Тя подчерта, че въпросът е задаван неколкократно и на министъра на правосъдието, и на предишните министри от служебния кабинет, питане са отправяли и от ПП, и от ДБ, защото става въпрос за независимо и обективно журналистическо разследване.

"И защото служебният министър на енергетиката Христов си позволи публично и в ефир да заплашва журналисти", посочи лидерът на БСП. 

"Второ, вие казвате следното - и днес, и в писмените отговори, които сте давали на нашите колеги - до май 2023 подаваната цена е от "Лукойл". От 2007 до 2023 година една и съща методика, един и същи подход. Договорът с въпросната фирма "М-Форма", която в журналистическото разследване се твърдеше, и ние смятаме - се е облагодетелствала незаконосъобразно с 2 млн. лева, е сключен  на 11 май. Току-що казахте, че новата методика към ЕК е подадена на 19 май. Т.е. сключен договор при едни условия на 11 май и 8 дни по-късно подадена нова методика, нови цени, взети от борсата за пръв път от 2007 г. насам. Е, много е специална тази фирма "М-Форма", обърна се към министър Радев Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Лидерът на БСП зададе въпрос дали енергийният министър знае за оказан натиск върху служители да "сменят цените на горивата" и за това дали се прави опит да се прикрие корупционна сделка, извършена по време на служебния кабинет между две служебни министерства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR