Войната в Сметната палата: Цветан Цветков отрече да има злоупотреба

"Няма нищо скрито, цели се да се отклони вниманието от важните въпроси", смята бившият председател на институцията

18.07.2023 | 19:21 Редактор: Вяра Димова

Войната в Сметната палата стигна до прокуратурата. Изпълняващият длъжността председател Горица Грънчарова-Кожарева обвини предшественика си Цветан Цветков, че е подписал споразумение, което буди съмнение, че е неизгодно за институцията. Цветков отрече изнесената информация.

Сградата, в която се помещава Сметната палата, е съсобственост с физически лица, които са американски граждани. Те завеждат иск срещу институцията за пропуснати ползи на стойност над 320 000 лв. Сметната палата завежда насрещно дело за 4 млн. лв., тъй като на сградата е направен ремонт на стойност 11 млн. лв.

"Поради липса на средства - искът на Платата е намален от 4 млн. на 762 576 лв. Това се  се случва в мандата на Цветков", обяви Грънчарова.

Бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков стига до договорка с физическите лица по делото и не иска от финансовото министерство средства, необходими за държавната такса за течащото дело на стойност близо 1 млн. лв.

"Съгласил се е с физическите лица да платят на Сметната палата само 174 000 лв. средства за подобрение, а не претендираната сума от 4 млн.", каза още Грънчарова.

Цветан Цветков напълно отрече обвиненията.

"Не ме допускат до Сметната плата. Около 800 000 лв. са изплатени на тях, като това стана с решение на  Министерския съвет. Всички наши действия по изкупуването на собствеността от тези американски граждани да съгласувани с МРРБ, МФ", коментира Цветков.

По думите му държавният интерес е бил защитен.

"Няма нищо скрито, нищо покрито. Това е една димка, която цели да отклони вниманието от важните въпроси, а именно какво се случва в Сметната палата в изминалите 6 месеца и кой ще е новият председател", добави още Цветков.

Дали има извършено престъпление - ще реши прокуратурата, след като се запознае с доказателствата.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС