Спасеното в Костенец мече ще бъде върнато в дивата природа, след като укрепне

"Парк за мечки Белица" пое временно грижата за малкото мече

18.07.2023 | 17:41 Редактор: Искра Ангелова
Спасеното в Костенец мече ще бъде върнато в дивата природа, след като укрепне

Експерти от дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ започнаха разговори за настаняване на спасеното в село Костенец мече в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция. От центъра вече изразиха готовност да се погрижат за него, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа.

"Парк за мечки Белица" пое временно грижата за малкото мече, спасено през изминалия уикенд в двора на вила в село Костенец, община Костенец, благодарение на сътрудничеството между фондация "Четири лапи", WWF България, служители на Регионалната дирекция по горите - София и "Държавно горско стопанство Ихтиман" към Югозападното държавно предприятие.

Сигналът е подаден от Никола Дойкин от дирекцията на Природен парк "Витоша". Въпреки усилията на горските служители да върнат мечето обратно в гората, то продължавало да се връща в селото. Благодарение на екипа на WWF животното е безопасно уловено и транспортирано в Белица. Акцията е координирана със служители на МОСВ и РИОСВ - София.

"За да се случи добре такава спасителна операция, най-важни са бързата реакция и екипната работа. Още с пристигането на терен разпределихме ролите, за да сме сигурни, че ще свалим мечето от дървото при всички мерки за безопасност. Макар че тежи едва няколко килограма, задачата не беше лесна, тъй като уплашеното животинче се опитваше да хапе и драска. Земята около дървото беше напълно обезопасена, в случай че то изгуби равновесие и падне. Със спасяването на мечето показахме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата", разказа след спасителната акция Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове" и член на спасителния мечешки отряд на WWF.  

В единственото защитено място в България, което дава шанс за нов живот на спасени мечки, екипът на "Четири лапи" осигурява подходяща грижа на малкото мече, то е и под постоянно медицинско наблюдение.

Снимка: Христо Владев, Фондация "Четири лапи" и WWF България