Габриел: Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност

"Външната политика, която тя реализира, се формира като резултат от общонационално координирано усилие", каза още Габриел

17.07.2023 | 22:55 Редактор: Михаела Димитрова
Габриел: Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи приоритетите на външната политика на Република България на официално събитие по повод Деня на българската дипломатическа служба. Сред тях тя открои активното членство на България в ЕС и НАТО, като подчерта, че членството в Шенген, еврозоната и Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България.

Гости на събитието за Деня на българската дипломатическа служба, организирано от Мария Габриел, бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри и посланици, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до гостите на събитието.

"В днешния ден се сливат история, настояще и бъдеще. Отбелязваме Указа на княз Александър I от преди 144 години, с който е поставено началото на българската дипломация като държавна служба и са изпратени първите дипломатически представители в чужбина. На тази дата отдаваме почит към делото на поколения български държавници и дипломати. Те са „строители“ на външната ни политика, дали своя принос за авторитета на родината", заяви Мария Габриел.

Министър Габриел благодари на присъстващите дипломати и открои ползата от добрите двустранни отношения и стратегически партньорства в различни области с държавите в ЕС и извън него. Вицепремиерът постави ясен фокус и върху публичната и културната дипломация. "Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност. Външната политика, която тя реализира, се формира като резултат от общонационално координирано усилие, за което в пълна степен важи принципът "Съединението прави силата", коментира още Мария Габриел.

В заключение, тя обърна внимание на необходимостта дипломатическата служба и външната политика на България да станат притегателни за знаещи и мотивирани млади хора, които работейки за България, да имат възможности за устойчиво кариерно развитие.

Ролята на българската дипломация е да съдейства за мирното уреждане на конфликтите и да отстоява националните ни позиции в международните отношения, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков при отбелязването на Деня на българската дипломатическа служба. 

Снимка: Народно събрание