"Отвратителна воня, не се диша": Протест срещу мръсния въздух в Разград

Различните институции с противоположни показания

17.07.2023 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Протест в Разград. Причината е замърсяването на въздуха в града, за което обаче, години на ред няма посочен източник.

Десетки жители се събраха с искане за по-чист въздух, след като системно в града се усеща неприятна, тежка и задушлива миризма. 

"Всяка нощ имам едно парливо усещане, отвратителна воня, това не са миризми, не са аромати, това е воня. И аз се върнах в Разград, за да отглеждам двете си деца, а ние не можем да дишаме и се притеснявам от алергии и проблеми", сподели Деница Иванова, която дойде на протеста с детето си.

Две измервателни станции следят за показанията на качеството на атмосферния въздух – едната на екоинспекцията, според която всичко е в норми и една на местната община, която показва в пъти превишаване на сероводород във въздуха.

"В следобедните часове рязко тръгва нагоре стойността на сероводород и след това през нощта лека полека спада. През деня няма и след това на 16 юли леко се увеличава. Има сигурно хиляди предположения откъде може да бъде, дали е от градската пречиствателна станция, дали е от някое от промишлените производства в града", предположи общинският съветник Калоян Монев.

Местната власт в Разград е сезирала и екоминистерството за проблема с въздуха в града.

"Притеснен съм, все пак ние всички живеем в този град и искаме да имаме възможно най-доброто качество на живот. Очаквам наистина държавните органи да положат малко повече старание, за да може да установим наистина откъде идва този източник на миризмите", призова зам.-кметът на община Разград - Добрин Добрев.

Докато проблема не бъде окончателно решен, жителите на Разград заявяват готовност за по-сериозни протестни действия. Утре в града ще има среща между държавни и общински институции в търсене на решение на проблема с чистотата на въздуха. 

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Тая госпожа защо се е върнала да я питам аз нея? Първо правило на имигранта, никога не се връщай! Сигнализирай за неуместен коментар