7-часова акция в Пирин - спасители носиха на ръце пострадала туристка през тежък терен

Ако имахме хеликоптер, това щеше да стане за 2-3 часа, смятат от ПСС

17.07.2023 | 13:43 Редактор: Вяра Димова

Заради вече опасно високите температури - планинските спасители са под постоянна тревога. Десетки са хората, голяма част от тях неопитни, които търсят прохлада в дълги преходи. Разказваме само един от случаите - след седемчасова акция планински спасители от Банско и Разлог успешно транспортираха пострадалата в Пирин туристка.

Сигналът за пострадалата жена идва в спасителната служба в 13 ч. следобед. Оказва се, че тя се намира в района между Разложки Суходол и Баюви дупки. От Разлог и Банско тръгват спасителите.

"В същото време имахме двама колеги, които бяха на хижа "Вихрен", оттам, през връх Вихрен, тръгнаха към мястото на инцидента", каза Любчо Джолев от ПСС - Разлог.

След около три часа и трите групи спасители достигат пострадалата жена.

"Събрахме се, започнахме да обездвижваме крака на жената. Видяхме, че е в общо добро състояние и започна транспорта – носене на ръце, на гръб, на носилка, което продължи около 4 часа и малко", разказа още Джолев.

Той сподели,  че акцията е била много тежка заради факта, че спасителите е трябвало да преминават през много тежки и разнообразни терени.

"Когато носиш между 50 и 60 кг товар, отделно носилка, отделно са раниците с допълнителна екипировка в изключително труден терен, нещата вече стават доста сериозни. Ако имахме хеликоптер, може би за 2-3 часа максимум това нещо щеше да приключи и ползването с много по-малко човешки ресурс, щеше да се използва в случая ако имаме тези хеликоптери", категоричен е спасителят.

Спасителите предупреждават, че в планината прохладата я има, но туристите все пак трябва да са подготвени за много топло време.

"Слънцето е много силно, много е голяма вероятността за топлинни удари. Най-вече да се избягват обедните часове за дългите преходи и задължително много вода", посъветва Джолев.

В планините в последните дни напливът от хора е изключително голям. Съветът на спасителите е много внимателно да се подбират маршрутите и задължително те да се съобразяват с физическите възможности на всички туристи в групата.

Вижте повече в репортажа.