Внимание! Нови SMS-измами от името на "Български пощи"

От дружеството напомнят, че нямат практика да уведомяват клиентите си за получаване на пратки чрез съобщения

17.07.2023 | 12:50 Редактор: Юлиан Христов
Внимание! Нови SMS-измами от името на

За нова вълна от SMS-измами предупреждават от "Български пощи". В тях клиентът се уведомява, че има пратка, като понякога се посочва и произволен номер. Изисква се да се заплати определена сума за получаване на пратката, освобождаване от митница, коригиране на адрес, пренасочване на пратка поради отсъстващ получател и др., уточняват от дружеството.

В съобщенията, които освен като SMS, се изпращат и като имейл, се настоява получателят да предостави данни от банкова карта или копие на документ за самоличност, снимка и др.

Съобщенията се изпращат на английски или български език.

В някои от случаите, като подател на SMS–те и имейлите, се копира името на "Български пощи" и електронният информационен адрес на дружеството  info@bgpost.bg.

"Български пощи" обръщат внимание, че не изпращат тези съобщения, не изискват по имейл info@bgpost.bg или SMS заплащане online на такси за доставка или освобождаване от митница на пратки и по никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката.

Дължимите суми и държавни вземания към дружеството се заплащат в пощенската станция при доставката на пратката. Документ за самоличност се предоставя на място в пощенските станции при извършване на услугите.

Снимка: БГНЕС