"Символ на българщина и обединение": Радев и родопските гайди откриха "Рожен 2023"

Съборът продължава до неделя

14.07.2023 | 19:06 Редактор: Вяра Димова

Със звън на родопски чанове президентът Румен Радев откри Националния събор на народното творчество "Рожен". В тридневната фолклорна надпревара участват близо 7 000 самодейци от всички краища на страната.

Стотици гайди огласиха Роженските поляни по време на откриването. Най-малките гайдарчета бяха на 6 години. От сцената прозвуча емблематичната песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на 11-годишната Теодора Евтимова.

"Ние сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не преставаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България", каза президентът Румен Радев.

"Рожен е символ на българщината, Рожен е символ на обединението. Наслаждавайте се на Родопа планина, отворете сърцата и душите си", призова кметът на Смолян Николай Мелемов.

Хиляди българи са пристигнали за събора.

"На Рожен ни води този хубав събор. Дойдохме да видим пилона със знамето, да видим всички хубави български традиции за песни хора", споделиха част от хората.

Съборът на Рожен продължава до неделя.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Срам
преди 9 месеца
На българомразците всичко българско им пречи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Aman-ot-patrEoti
преди 9 месеца
Репортажа ми докарва леко на Северно-Корейски - пръскане от "гордост и нациоаналност". А в действително е за едни пари - строеж на насред природата без никакъв смисъл и полезност. Да беше поне генератор. Направете проучване кой е "патрЕота", какви пари дължи и дали има нещо общо с усвояване на еврофондове, за които има един куп дела. И всичко това отново зад "патрЕотизъм" прикрито... ... важното е да сме здрави, нали така.. Сигнализирай за неуместен коментар