145 г. Столична пожарна: Огнеборците показаха техниката си за спасяване на хора

Всеки ден около 140 огнеборци се изправят пред бедствия и аварии в столицата

14.07.2023 | 14:31 Редактор: Михаела Димитрова

Столичната пожарна отбелязва 145 години от създаването си. На площад "Батенберг" в София огнеборците направиха демонстрации със своята пожарна и специализирана техника.

Всеки ден около 140 огнеборци се изправят пред бедствия и аварии в столицата.

"От началото на годината до настоящия момент са 2600 отработените произшествия, като средно 14-15 са произшествията на ден", обясни директорът на Столична дирекция ПБЗН - старши комисар Веселин Гетов.

Пожарникарите разполагат с всякакъв вид техника, която да им помогне при катастрофи, наводнения, радиационни аварии и пожари в градска среда и в планината.

"Това пред вас е автомобил, който се използва точно при наводнения за спасяване на хора, той може както по земята, така и по водата", каза главният инспектор Христо Кирилов.

По думите му техниката, с която разполага пожарната, е на добро европейско ниво. "Както навсякъде, личният състав не винаги е достатъчен, имайки предвид че колегите са професионалисти, не сме оставили до момента човек, който да бедства и който да бъде застрашен", подчерта Кирилов.

Огнеборците заявяват, че техните вратите са винаги отворени за гражданите.

"И когато се случи някакъв инцидент, те да знаят, че могат да бъдат активни, тоест, че те са участници, да не бъдат жертви, така че предварително да са запознати с най-важните неща, да предпазят собствения си живот и здраве, а след това да подпомогнат близките си", допълни главен комисар Александър Джартов.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.