Николай Николов "излиза от огъня" след 42 години в МВР и "Пожарна безопасност"

Пряко ръководи стотици операции по преодоляване на възникнали бедствия, аварии и катастрофи

25.11.2022 | 18:08 Редактор: Петя Кръстева

След 42 години в системата на МВР и пожарната, и навръх рождения си ден, главен комисар Николай Николов се пенсионира. През годините той ръководи стотици операции за спасяване на хора при бедствия и аварии. Днес получи и поредното признание – лично от държавния глава Румен Радев. 

Пряк свидетел на най-големите бедствия и трагедии през последните 42 години директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" се пенсионира навръх 60-я си рожден ден. 

"Признанието, което получавам днес, го приемам повече като такова заради рождения ми ден, най-вече и заради работата на нашите колеги. Няма как един ръководител на такава голяма структура да получи добри думи, ако неговите момчета и момичета не са винаги на място", коментира самият Николов по време на награждаването си.

От пожарната в родния му Перник до началник на дирекцията в София, главен комисар Николов пряко ръководи стотици операции по преодоляване на възникнали бедствия, аварии и катастрофи. 

"Нямах 18 години, когато влязох в столичната пожарна, това беше далечната 1980 година. На практика няма длъжност и звено, през което да не съм преминал, за да стигна дотук. Даде ми много тази служба, но най-вече познанствата, добрите екипи", подчерта той.

В последния си работен ден главен комисар Николов откри паметник на Юрий Захарчук, огнеборец №1 за ХХ век в България. Той беше награден от държавния глава Румен Радев с почетния знак на президента за изключителни заслуги по време на дългогодишната си и отговорна служба в системата. 

"Винаги съм се възхищавал от неговия висок професионализъм, иновативност, организаторски и лидерски качества", отбеляза президентът Радев.

Николай Николов ще продължи да помага за намаляването на риска от бедствия, а на неговото място се очаква да бъде назначен заместникът му - Александър Джартов. 

"Истината е, че ми е мъчно", призна Николов. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Президентство на Република България


1
0 rate up comment rate down comment 1
stoynboz
преди 1 година
Браво . Човек с главно Ч С пожелание за нови мечти.... има още недостигнати хоризонти..... Сигнализирай за неуместен коментар