Работодателите ще връчват пътните глоби директно на своите служители?

За по-големите компании ще трябва назначаването на още хора, които да следят за фишовете, опасява се бизнесът

13.07.2023 | 14:07 Редактор: Елеонора Танева

Съставените актове и фишове и неплатените глоби за нарушения на пътя от водачи на автомобили да бъдат връчвани и от работодателите им. Това се предвижда като промяна в Закона за държавния бюджет, а целта е по-голяма събираемост на глобите.

Павлин работи в IT компания и е против работодателят му да бъде ангажиран с неговото шофиране.

"Не смятам, че това е добро предложение, тъй като не виждам защо работодателят ми да се занимава с моето поведение на пътя", каза мъжът.

Идеята е глобите за нарушения на водачите да бъдат изпращани до управителите на фирми по електронен път, за да бъдат връчвани на нарушителите. След което трябва се върне разписка в поделение на КАТ. Според собственици на фирми това предложение би могло да усложни много работата им. 

"За по-големите компании ще трябва и допълнително хора, които да се занимават с това нещо и ще се усложни изготвянето на заплатите", предупреди работодателят Георги Първанов.

С позиция излязоха и от Българската стопанска камара, като заявяват, че като цяло не е работа на работодателите да изпълняват функциите на държавата.

"Предложението за прехвърляне на този ангажимент върху работодателите необмислено и необосновано увеличава административната тежест върху фирмите. Предложението не е обсъждано с представителите на работодателите в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. БСК ще предложи на народните представители то да бъде премахнато от финалната версия на Закона за държавния бюджет за 2023 г.", пише в официалната позиция. 

Бившият началник на КАТ Тенчо Тенев определи предложението като нестандартно, дори ексцентрично. 

"Как един работодател, който има 400 шивачки в цех, трябва да оторизира човек и да му плаща да ходи да събира фишове и да ги разнася по своите служителки. Не виждам защо не се измислят по-алтернативни варианти, които да бъдат по-полезни и пак да се увеличи събираемостта на глобите, например в държавната администрация, в общинските служби за обслужване на гражданите", предложи Тенев.

Павлин вижда в това повод за допълнително напрежение на работното място и допълни, че основната роля на шофьорите е да бъдат изрядни и да си плащат глобите, както и да внимават да не правят нарушения.

В предложението на Министерството на вътрешните работи е описано - ако служителят на дадена компания откаже да приеме глобата си, работодателят му трябва да върне разписка в МВР. За тази цел обаче са необходими два подписа – неговият и на служителя. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
прагматик
преди 9 месеца
Уродлива идея на импотентен политик. Таз работа могат да я вършат успешно на ГТП , както правят справка за МДТ. И без това се чудят как да пробутат неизправни автомобили, бълващи облаци и отрови само за да приберат някаква си такса- поне да свършат нещо полезно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Комисар Стратийски
преди 9 месеца
Може и зъболекарите да връчват пътните глоби директно на зъболекарския стол. Пациентите трудно могат да възразят по време на процедурите. Сигнализирай за неуместен коментар