Държавни служители живеят с под 1000 лв. на месец, искат прекрояване на бюджета

КНСБ: Исканията са насочени към повишаване на доходите на всички работещи в бюджетната сфера

12.07.2023 | 14:15 Редактор: Михаела Кирилова

Минути преди да започне пленарният ден и заседанието на депутатите, те бяха посрещнати от протестиращи, които настояват за увеличаване на доходите и прекрояване на бюджета между първо и второ четене, така че заплатите в отделните сектори да бъдат увеличени още тази година.

От думите на министъра на финансите Асен Василев стана ясно, че бюджетът няма да бъде прекрояван.

"Исканията са изцяло насочени към повишаване на доходите на всички работещи в бюджетната сфера", каза представителят на КНСБ Тодор Капитанов.

"Протестираме, защото ни трябват 25 млн. лева за хората в земеделието и горите, изпълнителна агенция "Борба с градушките", "Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури", агенция "Безопасност на храните", "Селскостопанска академия". Всички тези хора са на заплати от 1100-1200 лева и като си платят данъците и осигуровките, им остават нетен размер около 800-900 лева, което е малко над минималната заплата и е обидно", каза друг протестиращ.

Дебатите по бюджета вече започнаха. Параметрите, които са заложени в него, са 69 млрд. лева приходи и 73 млрд. разходи, заложен е дефицит от 3% и 1,8% икономически растеж.  Депутатите си удължиха пленарния ден до приемане на Бюджет 2023. 

Снимка: БГНЕС